Okresní kolo Hlídek mladých zdravotníků

12.05.2010 13:13

Celý rok se žáci druhého stupně ústeckých základních škol připravovali ve školních kroužcích Mladých zdravotníků na soutěžní okresní kolo. To se uskutečnílo 12. května v prostorách Střední odborné školy Stará 100.

Tuto soutěž v Ústí nad Labem pořádal již tradičně Úřad oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK). Účastnili se jí 5ti členné hlídky složené ze žáků 2. stupně ZŠ.

Celkem na sedmi stanovištích se pokaždé setkali s jiným typem poranění, které museli ošetřit a prokázat tak svou zdatnost a částečnou odbornost v poskytování první pomoci. Nemalou úlohu hrála i sehranost celého týmu.

Mezi namaskovaná poranění, která simulovala reálnou situaci, patřilo: žilní krvácení z ruky, podvrknutý kotník, astmatický a epileptický záchvat, zlomená ruka, srdeční infarkt a úraz elektrickým proudem - ten byl pro žáky obzvláště komplikovaný, protože byl spojený s hlubokým bezvědomím se zástavou dechu (následovalo oživování na připraveném speciálním trenažeru).

Vítězným týmem se po sečtení všech potřebných bodů stala Hlídka mladých zdravotníků ze základní školy Anežky České (ve složení: Dominika Němcová, Kristýna Gerzaničová, Petra Ševčíková, Sarah Burdová, Kristýna Řádková a Mgr. Lenka Kozelková).

Tato hlídka tak postupuje do krajského kola, které se uskuteční 11. června v Teplicích. Zde se utká s vítězi okresních kol ústeckého a libereckého kraje.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena. Správce stránek: Viktor Nečas (mscck-trmice@seznam.cz)