Mají resuscitační masky pro laiky smysl?

08.03.2011 16:40

Dnes, tj. 8. března 2011 se v Praze sešli zástupci z Ministerstva dopravy a zdravotnictví se zástupci odborné veřejnosti (Český červený kříž, Česká resuscitační rada), aby projednali smysluplnost resuscitační masky s chlopní jako povinné součásti autolékárničky.

Již v připomínkovém řízení při schvalování nového povinného obsahu autolékárniček oborná veřejnost, včetně profesionálních zdravotnických záchranářů apelovala na české politiky, aby se do autolékárniček nedávávaly masky s chlopní, a to z toho důvodu, že neproškolený člověk bude mít s jejím zacházením (sestavení, nasazení) veliké problémy, které budou vést ke zbytečné prodlevě od adekvátně poskytnuté první pomoci.

Dnešní schůzka byla první v sérii následujích schůzek, během nichž by mělo dojít k určitému konsensu ohledně resuscitačních masek s chlopní.

Doufejme, že nakonec bude obsach autolékárniček více ku praktickému prospěchu

Dne 9. března 2011 vyšla v médiích zpráva, že Ministerstvo dopravy ČR vzalo připomínky ČČK a ČRR na vědomí, a resuscitační maska s chlopní bude vyškrtnuta ze seznamu povinné výbavy autolékárničky. Osobně to považujeme za úspěch a krok správným směrem...

Odlišný názor na výše popsanou věc má MUDr. Ondřej Franěk, přední český lékař v oboru urgentní medicína. Určitě stojí za přečtení a úvahu: www.zachrannasluzba.cz

 

Zdroje:

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena. Správce stránek: Viktor Nečas (mscck-trmice@seznam.cz)